PARIKAN

PARIKAN

  • Tegese Parikan

Parikan yaiku unen – unen kang dumadi saka rong ukara. Ukara sepisanan kanggo narik kawigaten, lan ukara kapindho minangka isi.
Parikan iku kaya pantun nanging mung rong larik, parikan migunakake purwakanthi guru swara.

Paugeran utawa pathokane parikan
Cacahing wanda kapisan, kudu padha karo ukara kapindho.
Ukara sing ngarep kanggo bebuka dene ukara sabanjure minangka isi, wos.
Tibaning ukara kang kapisan kudu padha karo ukara sing kapindho.
Parikan bisa dumadi saka rong gatra utawa patang gatra.

  • Tuladha parikan

Parikan (4 wanda + 4 wanda) x 2
a. Pitik blorok, manak siji. Jare kapok, malah ndadi
b. Wajik klithik, gula Jawa. Luwih becik, sing  prasaja.
c. Nyangking ember, kiwa tengen. Lungguh      jejer, tamba kangen.
d. Plesir sore, dina ahad. Naksir kowe, kakeyan ragat.
e. Plesir sore, dina minggu. Naksir kowe ora kewetu.

Parikan (4 wanda + 6 wanda) x 2
Bisa nggender, ora bisa ndemung. Bisa jejer, ora bisa nembung.
Bisa nggambang, ora bisa nyuling. Bisa nyawang, ora bisa nyandhing.
Manuk emprit, menclok godhong tebu. Dadi murid, sing sregep sinau.

Parikan (3 wanda + 5 wanda) x 2
Bayeme, wis kuning – kuning. Ayeme, yen wis nyandhing.
Timune, diiris – iris. Gumune, ora uwis – uwis.
Sirahe, dianguk -  anguk. senenge, yen wis kepethuk.

Parikan (4 wanda + 8 wanda) x 2
Klapa sawit, wite dhuwur wohe alit. Isih murid aja seneng keceh dhuwit.
Kembang menur, sinebar den awur – awur. Yen wis makmur, aja lali mring sedulur.
Rujak dhondhong, pantes den wadhahi lodhong. Yen wis condhong, tindakena gotong royong.
Tawon madu, ngisep sari kembang jambu.  Aja nesu, yen ditudhuhna luputmu.

Parikan (8 wanda + 8 wanda) x 2
.Gawe cao nangka sabrang, kurang sirup luwih banyu. Aja awatak gumampang, den sengkud nggregut  sinau.
Jangan kacang winor kara, kaduk uyah kurang gula. Piwelingku mring pra siswa, aja wedi ing rekasa.
kayu urip ora ngepang, ijo-ijo godhong jati. Uwong urip ora gampang, mula padha ngati-ati

Parikan padinan
Kece, ora enak. Melu kowe ora kepenak
Ngetan, bali ngulon. Tuwas edan, ora klakon.
Peyek diremet – remet. Ngenyek, aja banget – banget.
Pitik walik, jambu wulung. Dilirik, wadul mring kakung
Pitik walik saba kebon. Ketoke cilik jebul babon.
Manuk emprit nucuk pari, dadi murid bukune keri.

53 tanggapan

    1. i am verry like it

  1. makasih ya udah bantu tugas ku,,,,

  2. Trimz each. . .
    MMbntu memenuhi pe er b.jawa quwh

  3. matur nuwun nggih :)

  4. parikan 9 wanda ndak ada???? tpi gpp makasih :D:):*

  5. makasih telah bantu tgasku gan :D

  6. Makasih ya hehe

  7. thx yaa..ne bner” membntuq..dlm bljar….
    ku jdi lebih pham…:-D

  8. hidup sendirian, tanpa kekasih
    cukup sekian, terima kasih

  9. ..mksih each
    udh bntu qu buar ngrja´n tugs b.jwa qu

  10. ssuuwwuunn…matur thanks you……

  11. MATUUUrrrrr………….makashhhhhhhhh……… :)

  12. makasih ya udah bantu ngerjain pr aku

  13. Nyuwun ngapunten,punika sumberipun saking buku punapa nggh?

  14. matur nuwun nngih! panjenengan wis tulung kula ngerjakno pr kula sing dereng rampung :)

  15. matur suwun,maca niki bisa nambah pengatahuan suwun sanget jih

  16. matur nuwun nggih

  17. Matur nuwun sanget..
    .parikan nya membantu saya mengerjakan tugas.

  18. wwaahh membantu mengerjakan PRku nih!!!

  19. aq lagi nggarap pr saka guru b.jawa ku
    susah banget

  20. wow membantu banget,insyaAllah nilaiku buuuuuuuaaaaaaaaaaaeeeeeeeeeeeeeek
    amin,amin,amin,amin,amin,amin,thank’s yaoooo!!!!

  21. zaky muhammad syah | Balas

    matuur suwun sampun bantu tugas kulo

  22. matur suwun

  23. Terima Kasih telah bantu aku untuk mencari parikan . Sekali Lagi Terima Kasih

  24. wah bagus banget ya

  25. matur thank you [[op]]

  26. , mK4c1h d4h b4nt0e tHuGazZ qHuww.,,,?!?!

  27. Makasih telah membantu saya untuk membuat parikan jawa

    1. Sama2, semoga bermanfaat.

  28. berguna banget ini

    1. Amin..

    1. sami-sami dek..

  29. ngak bantu banguet deh……..’?

  30. parikan 8+8 kurang lngkap BROOOOOOOOWWWWWWWWW!!!!!!!!!!!!!!!!

  31. bray , wes onok ng pepak ….
    $sumpek.e ………. ty sebelumnya .. ._.

  32. Eltha bittha rifchani | Balas

    Bahasa jawa iku seru.. Nanging yen bisa ngerteni kang di maksud

  33. If some one wishes to be updated with latest technologies then he must be visit this web site and
    be up to date all the time.

  34. makasih udah bantu tugasku

  35. . matur nuwun enggih

  36. bagus2 mntap deh

  37. matur nuwun enggih

  38. Kasih contoh parikan sanggahan dong….

  39. makasih ya, dah bantu UTS aku

  40. makasih ya dah bantu ngrjain tugasku

  41. matur sembah nuwun..

  42. Matur suwun sampun bantu tugas q

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

Ikuti

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: